Program de munca inegal sau in ture. Ce spune legea?

15Iulie, 2019

Programul clasic de munca de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana este probabil cel mai intalnit si cel mai usor de pontat. Exista pe langa acest tip si alte programe de munca, pentru care pontajul angajatilor este putin mai dificil de gestionat. Programul de munca in ture si asa numitul program inegal sunt alte doua concepte legate deΒ  tipurile de program de munca care ar trebui luate in calcul. In acest articol, voi prezenta cele mai importante aspecte legislative legate de acest subiect.

Program de munca in ture

Sunt foarte multe domenii care, daorita naturii activitatii lor, necesita un tip de program de munca in ture. Daca, prin natura activitatii, o firma trebuie sa isi organizeze programul angajatilor astfel incat sa acopere un interval mult mai mare decat cel de 8 ore lucrate zilnic, atunci solutia o reprezinta munca in ture sau schimburi.

Codul Muncii precizeaza prin articolul 136, alineatul (1) urmatoarele : ” Munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inlcusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.”

De asemenea, tot in Codul Muncii se specifica ca dupa o perioada de munca de 12 ore va urma o perioada de repaus de 24 ore. Salariatii au dreptul, indiferent de tipul de program de munca, la doua zile libere consecutive pe parcursul unei saptamani.

Programul inegal

Orice tip de program care nu este de tipul 8 ore de lucru pe zi, 5 zile pe saptamana (40 ore pe saptamana) este considerat program de lucru inegal. Articolul 113 din Codul Muncii mentioneaza ca repartizarea muncii in timpul unei saptamani este uniforma, 8 ore pe zi timp de 5 zile cu doua zile de repaus. (sambata si duminica). Tot acest articol precizeaza in alineatul (2) ca se poate opta pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu conditia de a se respecta durata normala de 40 de ore pe saptamana. Articolul 116 precizeaza ca programul de lucru inegal trebuie neaparat specificat in contractul individual de munca.

In cadrul softului nostru de pontaj online am inclus toate aceste variante de program de munca. Foaie de Pontaj va da posibilitatea de a tine evidenta angajatilor intr-un mod eficient, fara a percepe vreun cost.

Daca aveti orice intrebare sau sugestie ne puteti scrie pe adresa de email contact@foaiedepontaj.ro si vom raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Daca nu v-ati facut inca un cont, va puteti inregistra gratuit aici pentru a va bucura de toate beneficiile pontajului digital.Β  πŸ•’ πŸ•’ πŸ•’

Ne puteti sustine cu un like pe Facebook si un share daca v-a placut articolul.Β  πŸ™‚

Aplicatie gratuita de pontaj